вторник, 22 април 2008 г.

За и против Бодифлекс - какво да правим?

Кислород или въгледвуокис? Здраве или бъдеща хипертония, та дори и рак? Теории, теории... Коя е вярната за нас, простосмъртните, след като специалисти не могат да стигнат до единно мнение?
Имам си становище по въпроса. Смятам, че всяка теория се проверява с практика, но все пак... И отново потъвам в книги и Интернет, да видя, какви пък бели прави този въгледвуокис. И оставам изненадана.. Има и други интерпретации на значение на въгледвуокис за нашия организъм.
В кръвта въгледвуокис се съединява с вода и образува въглена киселина. Въглената киселина е една из предпоставките Т-килъри да могат да вършат своята работа. Т-килъри (клетки-убийци) са елементи на имунната ни система, които унищожават ракови и дефектни клетки на организма. Затова всички древни оздравителни методики отделят голямо внимание на дишането, осигурявайки с помощта на дихателни упражнения насищане на организма с въгледвуокис.
Освен това, въгледвуокисът е способен да разширява кръвеносните съдове, което същественно улеснява достъпа на Т-килъри и други участници на имунния процес до тумора.

Въглената киселина играе още една много важна роля, свързана с атеросклероза. Известно е, че с възраста съдовете отвътре се покриват с соли на калциев фосфат и постепенно, слой след слой тези соли нарастват, стеснявайки все повече кръвеносния съд. Организъмът има една единствена възможност да очисти тези отложения, като ги разтвори с въглената киселина. А това е много важно на само за подобряване на кръвоснабдяване, но и за придвижването на Т-килъри, коита са доста големи клетки.
От опит знаем, че при стрес, нервно напрежение и мрачни мисли най-добър изход е движение (танцуване, физическо натоварване, вървене, тичане и пр.). Причината е образуващата се при движение млечната киселина, която подкислява кръвта. Ефектът се усилва от увеличеното съдържание на въглената киселина, същевременно разширяваща съдовете..
Между друго, нашият организъм, незапознат с всички тези теории, най-добре се командва и без тях. По време на някои болести инстинктивно се появява т.н. плитко дишане (болният започва да диша често и на пресекулки). То свидетелства, че болният организъм се опитва да задържи повече въгледвуокис. Дълбоко, спокойно дишане показва, че оздравяването е започнало.

Смята се също, че леко изпотяване по време на тренировки е добър знак, че организъмът се е загрял и въгледвуокисът разшири съдовете.

И все пак, всяка теория се проверява с практика. Лично аз започвам.

Няма коментари: