неделя, 20 април 2008 г.

За и против Бодифлекс - ЗА методиката

Без съмнение, никой няма възражения против физически упражнения. Но тъй като в основа на Бодифлекс лежат дихателни упражнения, точно те предизвикват ожесточени дискусии относно метода. В Интернет може свят да ти се завие от изобилие теории, свързани с дихателни практики. Ако се обобщи, картината е следната:
ЗА Бодифлекса - програмата е лесна и достъпна дори за възрастни хората и тези с ограничена активност. Използва се дишането с долни дялове на дробовете, малко употребявани във всекидневен живот. Отслабването не се постига за сметка на загуба на теглото, а посредством изгаряне на мазнини, укрепване на мускули и цялото тяло и увеличаване на енергетиката на човека. Бодифлекс е най-добрата методика за обогатяване на организма с кислород. Аеробния й ефект е пет пъти по-голям отколко при тичане (за 1 час тичане изгарят 700 ккал, обикновена аеробика - 250 ккал, Бодифлекс - 3500 ккал). Методиката ускорява обмяната на веществата, усилва лимфоток и подпомага масажиране на вътрешни органи.
Дихателни гимнастики са използвани още от древни китайски лечители, Платон и др. В «Пълна ЦИГУН енциклопедия. Регулиране на жизнената енергия» от У Вей Син се твърди, че при дълбоко и пълно дишане (с гълтане на корема, но без задържане на въздуха и със свободно издишване) се постига активна циркулация на въздуха в белите дробове, както и масаж на органите в коремната и гръдната кухини, който е много важен, тъй като в корема са разположени много имунни клетки. Това е изключително добро средство при запек, а и за отслабване, ако се прави редовно. Това потвърждават и тези, които са го използвали (http://galatea.blog.bg/viewpost.php?id=84539).
При някои хора прием на лекарства, които съдържат компоненти, забавящи обмяната на веществата (препарати за лечение на щитовидната жлеза, противозачатъчни таблетки и някои антидепресанти) могат да повлияят на резултати от Бодифлекса. Освен това, има и хора с забавен метаболизъм. Няма забрана за такива случаи, просто положителни резултати ще се постигнат по-бавно, при условие че занятията са постоянни.

Няма коментари: