понеделник, 21 април 2008 г.

За и против Бодифлекс - ПРОТИВ методиката

След като разбрах доводите ЗА методиката , редно е да разбера и друго мнение за Бодифлекса.
ПРОТИВ Бодифлекса - по мнение на някои автори, в книгата на Грир Чайлдерс правилно са изложени теории за дълбоко дишане и снабдяване на тъканите с кислород, обаче самата методика е в крещящо противоречие с теориите. Продължително задържане на дишането всъщност насища организма не с кислород, а с въгледвуокис. В резултат се получава кислородно гладуване, нанасящо огромна вреда и за мозъка, и за тялото, което предразполага дори към образуване на тумори. Под въздействие на въгледвуокиса се повишават температура на мускулатурата, потоотделяне и кръвното налягане. Регулярни 15-минутни сеанси с повишено кръвно налягане след време ще доведат до хипертония и атеросклероза. Не може дълго време да се занимава с Бодифлекс! Методиката може да бъде полезна само при понижено кръвно налягане. При нормално - да не се занимава дълго време, за да не се развие хипертония. Пълна забрана е при повишено кръвно налягане!
Само по себе си задържане на дишането не е опасно, ако се прави не често и при подходящи обстоятелства. Например, ефектът на въгледвуокис да повишава кръвното налягане може да се използва във всекидневния живот, тъй като води до чувство на загряване. Когато на човека е студено, задържане на дишането предизвиква приблизително след 1 минута чувство на вътрешна топлина. Този метод е подходящ и при запека.
Не бива за дълго да се променя ритьма на дишането! Тъкмо дихателни гимнастики са вредни при неграмотно приложение.
Един голям специалист по отслабване, Фалеев А.В. (www.faleev.ru) в своята книга "Магия стройности" дава съвет: "Преди да започнете да се занимавате с някаква дихателна гимнастика, направена за отслабване или задържане на дишането, пресметнете броя на дихателни движения в минута (през деня, в състояние на покой, в седнало положение). Ако този брой е по-малък от нормалните 16, то такава гимнастика категорично ви е противопоказана".
И така, какво да правим?

Няма коментари: